Sivas Numune Hastanesi

Adres:
Rahmi Güney Cad.
Gümüşdere / Merkez / Sivas

Telefon : 346-4444458

Randevu Al Ücretsiz Alo 182 Hastane Randevu Merkezi

Hakkında

Hastanemizin tarihi başlangıcı olarak 1217 tarihini almamızın sebebi hastanemizin ismi nedeni ile olup bu konuda Prof. Dr. A. Süheyl Ünver (Tıb Tarihi Enstitüsü Direktörü) Tesisinin 723 üncü senei devriyesi dolayısıyla Sivas hastanesi tarihçesi 1217—1940 Darurraha ve Cüzamhane konulu makalesinde:”Anadolu'nun Sivas, Kayseri, Tokat, Kastamonu, Konya, Aksaray, Akşehir, Erzincan, Erzurum, Amasya, Divriki, Çankırı ve Mardin gibi şehirlerinde Selçuklular hastaneler yaptırmışlardır. Bunlar halen o Sıhhat ve içtimai Muavenet Vekaletimizin kurduğu veya işlettiği Numune ve Memleket hastaneleri maksatları ve vazifeleri itibariyle bu eski hastanelerin temadisidir. Yani o şehirlerin hastaneler tarihini bu müesseselerle başlatmalıdır.

Osmanlılar, bu Selçuk şehirlerine yeni bir hastane ilave etmemişlerdir. Yalnız Bursa'da ve Manisa'da birer hastane yapmışlardır. Bugünkü hastanelerimizin başlangıcını bu tarihilere kadar götürmek ve bunların 400 ve 500 üncü 600, 700, 750 inci senelerini tespit edilmiş tarihlerine göre bulup kutlamalıdır.

Sivas da bundan 723 sene evvel (2005 yılı itibarı ile 788. yılı) açılan hastane Anadolu’da orta zaman Selçuk hastanelerinin en büyüğüdür. İşte bu hastane aynı maksatla açılan bugünkü Numune hastanesinin temelidir.” Bu sağlık kuruluşundan sonra bir müddet Sivas'ta sağlık işleri yetersiz bir halde süregelmiştir. Bir ara Reşit Akif Paşa zamanında (1901-1908)Kazancılar mahallesinde (Göğdünoğlu konağı) diye anılan bir konakta 3 doktorlu bir hastanenin var olduğu tespit edilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde, Sivas’ta bir hastane açılması Vezir Sırrı Paşa’nın Sivas Valiliği zamanındadır.1886 (1302 Rumi) tarihinde, iki katlı hastane binası, Çifte Minareli Medrese’nin harap olduğu için daha önce yıktırılmış bulunan medrese binasının yerine yaptırılmıştı.Ancak hastane masraflarının finans kaynağı bulunamadığı için, hizmet veremeyen bina başka amaçlar için kullanılmıştır.
Kimsesiz ve hasta bir köylü kadının, han köşelerinde perişan durumunu gören, Sivas Eşrafı, durumu valiye bildirmiş, bunun üzerine eşraf ve halkı toplayan Reşit Akif Paşa, Kazancılar Mahallesi’nde, Göğdünlüoğlu Konağı’nda, bir hastane tesis etmiştir. Bu hastane muhtelif kira evlerine nakil olmak üzere, çok zor şartlarda devam etmiştir.

Sivas Valisi Muammer Bey , 1912 (1328 Rumi) tarihinde, Kabak Yazısı’nda, büyük, üç katlı kagir bir hastane binası yaptırtmıştır. Günümüze gelemeyen bu binanın, hastane olarak kullanılamadığı, kapısı üzerinde silinti halinde Memleket Hastanesi okunabildiğini ve bu binanın okul olarak kullanılmış olduğunu kaynaklardan öğreniyoruz.
Sivas’ın çeşitli evlerinde hizmet veren hastane daha sonra, şimdiki Namık Kemal İlkokulu’nun yerinde bulunan ve Vali Halil Rıfat Paşa zamanında vali konağı olarak kullanılmış olan ahşap binada 25 yataklı bir hastane olarak hizmet vermiş , 5 yıl burada kaldıktan sonra, Höllüklük mevkiindeki ve sonradan Sağlık Okulu olarak kullanılacak olan ahşap konağa taşınmıştır. Burada bir yıl kaldıktan sonra, Bezirci tarlaları nihayetinde, Fidanlık mevkiinin doğusunda bulunan ve daha önce Amerikan Koleji olarak yapılmış kullanılmış olan binaya taşınmıştır. Burada 50 yataklı Numune Hastanesi olarak, 1924 tarihinde kurulmuş, Hariciye, Dahiliye, Göz, Kulak, Bevliye ve Nisaiye servisleri ile hizmet vermiştir. Bu bina 1930 yılında bir yangın sonucu tamamen yanmıştır. Yangından sonra Numune Hastanesi önce Kuduz Hastanesi olarak kullanılan şimdiki Verem Dispanseri yerindeki ahşap binaya yerleştirilmiştir ve iki sene sonra da Cizvit Okulu denen taş bina ve müştemilatın? Taşınmış, 1952 yılına kadar orada hizmet görmüştür.

İlk etapta 50 yataklı olan hastane Cerrahi 30 yatak, dahiliye 20 yatak, nisaiye10, kulak burun boğaz 10, ve intaniye 10 yatak olmak üzere, 80 yataklı hale gelmiştir.Hastanenin, cilt, göz, röntgen ve bakteriyoloji laboratuarı bulunduğu kaydedilmiştir. 1952 yılında şuan ki A-Blok binamızda hizmet veren, 1965-1970 yılları arasında eğitim hastanesi olarak hizmet veren hastanemiz mayıs 2003 yılından bu tarafa 400 yataklı Numune Hastanesi, 100 yataklı Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve 100 Yataklı Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi birleştirilerek 900 yataklı Sivas NUMUNE Hastanesi olarak hizmet vermektedir.

Sivas Numune Hastanesi hakkında bilgilere ve randevu alma hizmetine bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Sivas Numune Hastanesi randevu alma hizmeti için RandevuAl.com'u kullanabilir, sağlık merkezi telefon ve adres bilgileri kullanarak direkt sağlık merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.