Yıl 1895; Osmanlı İmparatorluğunun Canik Sancağının merkezi. Sancağın mülkî- Âmiri en büyük yöneticisi mutasarrıf, Osmanlı İmparatorluğunda (sancak) mutasarrıflık, Valilikten küçük Kaymakamlıktan büyük idâri bir teşkilat.
Canik sancağı hudutları bugünkü Samsun il hudutlarına yakın bir halde, yalnız bir çok ilçeler bucak halinde. Doğu Karadeniz bölgesinde yalnız Trabzon ve Amasya vilayet.
Bu yıllarda Samsun’da elektrik ve demiryolu yok. Samsun’un Başkent İstanbul ile bağlantısı deniz yolu ile sağlanmakta, İç Anadolu ile ulaşımı kervanlar, yük arabaları ve yaylılar ile yapılmakta.
Samsun’un şehir nüfusu takriben 15.000 civarında, Selahiye Mahallesi ve etrafında Ermeniler, Odun Pazarı civarında Rumlar ekseriyette. Türkler Saitbey ve Kale Mahallerinde oturmakta.
Samsun’da bu dönemde Hastane yok. Serbest doktorluk yapmakta olan 7-8 Ermeni ve Rum pratisyen doktor var. Mütehassıs doktor mevcut değil. Dr. Kanadal Aleksandros, Dr. Marki, Dr. Uranas, Dr. Değirmencioğlu Hirisahaidis bu doktorlardan bazıları…
Bugünkü Vidinli Oteli arkasında, halen Samsun Palas Oteli olarak bulunan binanın yerinde, iki katlı ahşap bir bina Belediye tarafından hasta ve düşkünlerin barınağı bir güçsüzler yurdu şeklinde hizmete açılmıştır. Belediye Tabibi Tevfik bey buradaki hasta ve yaşlıların tedavisini yapmakta idi. Bu kuruluş tedavi için tıbbi araç ve gereçlerden yoksun idi.
|