Çanakkaledeki sivil tababet hakkında anılarına müracaat ettiğimiz eski Çanakkalelilerden edindiğimiz bilgiler yıllar geriye gittikçe belirginliğini kaybetmekte ve bilgiler azalmaktadır. Sivil herhangi bir sağlik kurumu bulunmadığı dönemlerde serbest hekimlik yapan doktorların çogunluğunu gayri müslüm oldugu ve bunlardan tanınanlardan Dr. Mihran, Dr. Anagnostaki, Dr. Kumyanosun tedavi ettiği yaşlılar henüz hayattadır. Bu arada serbest göz hekimi Dr. İbrahim bey'de bir süre Çanakkalede çalışmıştır. İhtiyaçların artmasıyla o sırada hastanebayırında çalışmakta olan askeri hastanenin yanında bir barakada ufak bir dispanser bir süre sivil hastalara bakmış, ancak yatacak hastaları kabule imkan olmamıştır.
Nihayet özel idare tarafından 1 Mart 1920 tarihinde sabık donanma komutanı Hasan Rami Paşa ve Alman asıllı esi Hadiye hanima ait ve günümüzde 18 Mart İlkokulu olan binada 25 yataklı bir hastane açılmıştır. Başlangıçta Op. Dr. Sedat beyin idaresinde ve tek tabipli olarak açılan hastaneye bilahare Dahiliye uzmanı Dr. Hüsamettin ve bir kaç yıl sonra Nisaiye uzmanı Dr. Nuri beyler atanmıştır.
Hastane binasının yetersizliği göz önüne alınarak 1935 yılında şimdiki Devlet Hastanesinin bulundugu yerde inşaasına başlanan 50 yataklı memleket hastanesi 1938 yılının aralık ayında tamamlanmış ve buraya taşınılmıştır.
Hastane her ne kadar iki mütehassıs ve 50 yatak için yapılmış ise de hastaneye 1942' de Çocuk hastalıkları, 1945' de K.B.B. ve Göz hekimleri tayin olmuş daha sonraki tarihlerde hastanenin bahçesinde Göğüs hastalıkları pavyonu inşaa edilmiştir.Hastane artan hasta ve servis ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiştir. Nihayet inşaasına 1970 yılında başlanan yeni bina 29.08.1972 tarihinde açılarak Çanakkale ilinin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasite kazanılmıştır.
2004 yılında 100 kapasiteli yeni bina ve poliklinikler açilarak, hastane bügünkü haline getirilmiştir. SSK'dan Sağlık Bakanlığına devredilerek Bahattin ve Huriye Demircioğlu Devlet Hastanesi olarak faliyete geçen hastane; 18 Aralik 2005 tarihinde hastanemiz ile birleştirilerek 575 yatak kapasiteli Çanakkale Devlet Hastanesi adı altında faliyetine devam etmektedir. 2006 ve 2007 yılında tadilat ve bakım yapılan binaya bazı bölümler eklenmiştir.
|