Portör Sağlık Raporu
Gıda ve sıhhi müesseselerde çalışan personelin Portör (bulaşıcı hastalık taşıyıcılığı) yönünden muayenelerinin yapılmasının zorunludur. Sağlık Bakanlığı Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2005/9 sayılı genelgesiyle portör hizmetlerinin nasıl yapılması gerektiği hakkında yasal düzenlemeler getirilmiştir.
Yapılan düzenlemelere göre:
Portör muayeneleri Kamu kurumları yanında, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı Özel Mikrobiyoloji veRadyoloji Laboratuvarları tarafından da yerine getirilebileceği belirtilmektedir.
Verilecek raporların suretleri 2 yıl süre ile saklanacak, bir güvensizlik olması durumunda ilgili laboratuvar Sağlık Müdürlüğü tarafından denetlenmeye alınacak ve denetim nedeniyle yapılacak masraflar söz konusu laboratuvardan tahsil edilecektir.
Alınacak raporlardan sonra, Portör Tarama Muayene Kartları'nın alınması ve ilgili İlçe Sağlık Gurup Başkanlıklarına tasdik ettirilmesi yerine getirilmesi yasal bir zorunluluktur.
Yapılacak tetkikler :
Gaitanın parazit yönünden mikroskobik incelenmesi (en az altı ayda bir)
Gaita (büyük abdest), Boğaz ve Burun Kültürleri (en az yılda bir)
Akciğer filmi 35x35 ebat- tüberküloz yönünden- (en az yılda bir)
Bu tetkiklerin yeni işe başlayanlarda işe giriş muayenesi ile birlikte, çalışanlarda ise "Periyodik Portör Taraması" şeklinde yapılması gerekmektedir.